Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy / ok 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 burak (ugotowany lub upieczony)
- 1 - 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- ew. woda
- Sezam, natka, oliwa pietruszki do podania
Wykonanie:
Buraka
obrać i pokroić na kawałki. Do misy blendera dodać wszystkie składniki
i miksować przez kilka minut, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby
dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do
naczynia. Polać odrobiną oliwy, posypać natką pietruszki i uprażonym
sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.