Oryginalny przepis pochodzi jeszcze z ery przedblogowej - z fotoforum, od Komarki. Ja dokonałam modyfikacji jeżeli chodzi o mąki.
Składniki:
- 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej / spelt flour type 2000
- 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630) / spelt flour type 630
- 6 łyżek siemienia lnianego / 6 tbs flax
- 6 łyżek ziaren słonecznika / 6 tbs sunflower seeds
- pół szklanki zarodków pszennych / 125 ml wheat germ
- 3 łyżki sezamu / 3 tbs sezame
- 1,5 łyżki soli (za radą Ptasi dałam więcej, ale chleb jak dla mnie jest troszkę za słony) / 1,5 tbs salt
- 5 łyżeczek cukru (w oryginalne łyżek) / 5 tsp sugar
- 2 saszetki (po 7 g) drożdży suchych / 14 g instant yeast
- 1 litr ciepłej wody / 1 l water (lukewarm)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć misę i odstawić na 20 minut. Ponownie wyrobić przez chwilę ciasto (robiłam to robotem). 2 keksówki posmarowane olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, włożyć formy do worka i odstawić na 15 - 20 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni (mój grzeje dość mocno i piekłam w 220 stopniach). Formy wyjąć z worka i wstawić do piekarnika na około 60 minut (u mnie piekły się przez 55 minut w opcji góra-dół, a potem bez foremek przez 5 minut tylko na dolnej grzałce). Upieczone bochenki natychmiast wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. Upieczony bochenek, popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Directions:
Mix all the ingredients in a bowl. Cover it and leave for 20 minutes. The dough will be quite watery. Mix the dough again for a few minutes. Line 2 bread pans with baking paper. Place the dough in the pans, cover and leave them for 15 - 20 minutes. Bake at 220 - 230 C for about an hour.
tak mi się wydawało że znam ten chleb tylko z inna mąką :) fajnie że można pokombinować :)
OdpowiedzUsuńLove the crumb! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!
OdpowiedzUsuń