26.10.2016

Tosty kalafiorowe z jajkiem i awokado

Tosty nietypowe, bo zamiast kromki chleba jest kalafior.  Do tego nie są opiekane, a podsmażane.  Z "masełkiem" z awokado i sadzonym jajkiem to idealny pomysł na weekendowe leniwe śniadanie.  Wprawdzie przygotowanie go zajmuje chwilę, ale zapewniam, że nie będziecie żałować poświęconych minut.






Składniki (na 4 - 6 porcji):

Na tosty:

  • ok 300 g kalafiora
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej) lub mielonych migdałów
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • pół dużego awokado  lub jedno mniejsze
  • odrobina soku z cytryny
  • 4-6 jajek
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy lub inny tłuszcz


Wykonanie:

Kalafiora zetrzeć na tarce i wymieszać łyżką z jajkami i mąką.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego.  Łyżką nakładać kalafiorową masę i formować owalne kotleciki.  Smażyć na średnim / małym ogniu przez kilka minut z jednej strony.  Ostrożnie przełożyć na drugą stronę i smażyć na złoto.
Kiedy kotleciki się smażą obrać awokado i rozgnieść miąższ widelcem.  Skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku.  Tak przygotowane masło rozsmarować na usmażonych tostach / kotlecikach.
Na koniec usmażyć jajka na twardo i położyć po jednym na każdym toście.  Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...