19.10.2016

Sałatka dyniowa z kozim serem

Mniej więcej o tej porze co roku Bea zapraszała nas na Festiwal Dyni.  Niestety od stycznia u Beatki cisza, więc i festiwalu też nie ma.  Jednak dynia na działce wyrosła, jak co roku i pojawia się u nas w kuchni, chociaż może nie aż tak często jak to bywało.  Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, idealną na kolację.





Składniki:

  • pół dyni butternut
  • mieszanka sałat
  • garść żurawiny suszonej
  • kawałek twardego koziego sera
  • łyżka prażonych ziaren słonecznika


Sos:

  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i piec w 200 stopniach przez około 15 - 20 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Pod koniec wrzucić żurawinę, aby się zagrzała.  W międzyczasie przygotować sos.  W zakręconym słoiczku wymieszać dokładnie wszystkie składniki tak, aby dokładnie się połączyły. 
Do miski przełożyć sałatę, dodać upieczoną dynię i podgrzaną żurawinę.  Dodać starty na tarce ser (ilość zależy od upodobań).  Całość posypać słonecznikiem i polać przygotowanych sosem.  Podawać natychmiast.


2 komentarze:

  1. Anonimowy23:04

    ....wygląda pysznie.... a u mnie na parapecie okiennym stoi taka sobie "biedna butter'natka"....juz od tygodnia......pomyslów na nią mam tak dużo.........hihihi......... że nie wiem na co sie zdecydować.........gapię się na nią ciągle jak "uprawiam zmywanie"....... ciekawe w jakiej przyjdzie jej "zginąć" potrawie......hahaha.......na słodko czy savoury.......pzdr, Ursa, Kpd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stoją jeszcze dwie i nie mogę się zdecydować :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...