Składniki (na ok 20 bułeczek):
- 10 g drożdży instant
- 750 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 80 g cukru
- 300 - 350 ml mleka
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 5 - 8 kapsułek kardamonu (lub 1 łyżka kardamonu w proszku)
Nadzienie:
- ok 50 g miękkiego masła
- 4 - 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko
- cukier perłowy
Wykonanie:
Do misy robota przesiać mąkę i sól. Dodać drożdże i cukier. Masło roztopić i wlać do niego mleko (tylko 300 ml). Całość wlać do mąki, dodać pozostałe składniki (jeżeli używamy kardamonu w kapsułkach należy wyjąć nasiona i rozetrzeć je w moździerzu). Wyrabiać ciasto przez około 5 - 8 minut, aż będzie miękkie i gładkie. W razie potrzeby dolewać po odrobinie mleka. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm. Posmarować go miękkim masłem i posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Tak zwinięte ciasto pokroić na ok 20 kawałków. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Przykryć i odstawić na ok. 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perłowym. Piec przez ok 10 minut w opcji góra - dół każdą blaszkę oddzielnie. Na ostatnią minutę, dwie można włączyć termoobieg aby bułeczki ładnie się zrumieniły. Upieczone bułeczki wyłożyć na kratkę.
przepyszne! będę musiała zrobic i ja bo moja córka kocha cynamon ;))
OdpowiedzUsuń