22.08.2011

Cebularze lubelskie

Są tacy co będą twierdzić, że nie lubelskie a zamojskie.  Ja tam jednak będę lokalną patriotką (chociaż przecież przepis to lekka modyfikacja właśnie tamtego).  Zresztą nie ważne jaka nazwa, ważny jest smak.


 

Składniki (na 6 sztuk):

* 250 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka drożdży instant
* 2 łyżeczki cukru
* 1/2 szklanki cukru
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 łyżki masła
* 2 cebule (najlepiej cukrowe)
* 1 łyżka maku
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki żółtego sera (opcjonalnie)



Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie. Wlewamy część letniego mleka, wsypujemy cukier i drożdże. Lekko mieszamy zagarniając odrobinę mąki. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie pracować. W między czasie roztapiamy masło. Do wyrośniętego zaczynu dolewamy ostudzone masło i sól. Jajko lekko ubijamy. Zostawiamy odrobinę jajka do posmarowania, a resztę wlewamy do mąki. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam 5 minut w robocie, ale można też wyrabiać ręcznie). Ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto odkładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...