Składniki:
- 500 g cukinii
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórka na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 min., aż puści sok.
Odcisnąć cukinię (Ainsley proponuje zawinięcie cukinii w ściereczkę i wyciśnięcie w ten sposób), dodać roztrzepane jajko, ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać a gdy masa będzie jednolita, dodać miętę. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę więcej bułki tartej.
Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. (Ja na mojej patelni smażyłam bez jakiegokolwiek tłuszczu)
Odcisnąć cukinię (Ainsley proponuje zawinięcie cukinii w ściereczkę i wyciśnięcie w ten sposób), dodać roztrzepane jajko, ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać a gdy masa będzie jednolita, dodać miętę. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę więcej bułki tartej.
Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. (Ja na mojej patelni smażyłam bez jakiegokolwiek tłuszczu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.