10.10.2011

Kruszonka śliwkowa z orzechami

"Pyszności.  Rozkazuję Ci to wrzucić na bloga".  Tak powiedział mój syn.  Popieram go w zupełności.   To że lubię kruszonki, nie jest dla nikogo tajemnicą. To, że chyba najbardziej lubię śliwkowe, odkrywam co roku jesienią.  Tym razem do mojej porcji dolałam odrobinę amaretto i to było to, chociaż jak widać wersja bezalkoholowa też posmakowała.


 

Składniki (na 3 kokilki):

  • 350 g śliwek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki pszennej razowej
  • 35 g płatków owsianych górskich
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 35 g zimnego masła
  • łyżka amaretto (opcjonalnie)


Wykonanie:


Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki. Wrzucamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Możemy dodać amaretto. Owoce wkładamy do kokilek. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę razową i płatki mieszamy w misce. Dodajemy masło i wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Dodajemy pozostały cukier i posiekane orzechy. Posypujemy kruszonką owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego o 190 stopni na 15 - 20 minut. Najlepsza na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...