Składniki na zaczyn:
- 275 g średniej mąki żytniej (dałam typ 720)
- 220 g wody
- 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę przykryć i odstawić na 14-16 godzin w ciepłym miejscu.
Składniki na ciasto właściwe:
- 590 g mąki pszennej wysokoglutenowej (białko 13 g)
- 45 g mąki żytniej średniej (dałam typ 720)
- 400 g wody
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- cały zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki
- 110 g rodzynek (dałam żurawinę)
- 110 g orzechów włoskich (posiekanych)
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza rodzynkami / żurawiną i orzechami) włożyć do miski. Wyrabiać w robocie na najniższej prędkości przez 3 minuty. Następnie przez kolejne3 minuty na drugiej prędkości. Dodajemy rodzynki/żurawinę i orzechy i mieszamy ponownie na pierwszej prędkości, tylko do czasu, kiedy dodatki będą równomiernie rozmieszczone w cieście.
Odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy podłużne lub okrągłe bochenki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Pieczemy w 235 stopniach, z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.