Ta kawa powstała na podstawie Irish Coffe według Ainsley'a i muszę przyznać, że była bardzo smaczna.
Składniki:
* 150 ml świeżo zaparzonej kawy
* 3 łyżki amaretto
* 1 łyżka cukru
* 40 ml śmietany kremówki
* cynamon, gałka muszkatołowa do posypania
Wykonanie:
Zaparzamy kawę. Ubijamy śmietanę na sztywno i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie cukier podgrzewamy w rondelku, aż się skarmelizuje. Dodajemy amaretto i podgrzewamy, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlewamy do szklanki, a następnie dolewamy świeżo zaparzoną kawę. Mieszamy. Delikatnie nakładamy ubitą śmietanę na wierzch, posypujemy przyprawami i podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.