Składniki na farsz:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 - 2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 - 3 cebule
- olej
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy przez około 10 minut, do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, a następnie wykładamy na patelnię i odparowujemy. Zielony pieprz i kumin ucieramy w moździerzu. Dodajemy do soczewicy, doprawiamy do smaku solą.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie (od momentu kiedy wypłyną czekamy około minuty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.