Zaczyn zakwasowy:
- 200g średniej maki żytniej (można odmierzyć 170g maki żytniej jasnej/białej i dodać 30g otrębów żytnich)
- 160g wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego 150% hydracji (ja dałam 100% hydracji)
Składniki wymieszać na gęsta papkę i szczelnie przykryte zostawić na 14 godzin (max. 16)
Ciasto właściwe:
- 130g średniej maki żytniej (lub jw) (ja w obydwu przypadkach użyłam typ 720)
- 170g białej maki pszennej wysokoglutenowej (np. Manitoba)
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 215g wody
- 10g soli
- 360g zaczynu (cały minus 2 łyżki)
Wykonanie:
Wszystko dobrze wymieszałam (ciasto było luźne i lepkie), sprawdziłam hydrację i wyrabiałam ciasto przez kilka minut (6-7 minut). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyjęłam na omączony blat i ukształtowałam okrągły bochenek. (ja włożyłam ciasto do długiej keksówki). Włożyłam go do kosza, złączeniem w górę i zostawiłam do wyrośnięcia, szczelnie przykryty, w temperaturze 27C.
Piec z kamieniem rozgrzałam do 240C. Płytko nacięty bochenek wsunęłam do pieca. Piekłam ze zwykłą para ok. 15 minut (po 10 minutach parę wypuściłam), zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.