Składniki:
Kruche ciasto (M. Roux):
- 250 g mąki tortowej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru przesianego
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 200 g masy marcepanowej
- krem malinowy / powidła / dżem (ok 300 g)
- płatki migdałów uprażone na suchej patelni (3 - 4 łyżki)
Blaszkę o wymiarach 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i sól. Masło pokroić w kostkę. Posiekać nożem lub wyrobić palcami tak, aby powstały grudki. Dodać żółtka i stopniowo zarabiać ciasto. Zagnieść całość rękami, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na wymiary odrobinę większe niż blacha. Wyłożyć dno i uformować rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na papier wysypać groch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Następnie zdjąć papier z grochem i dopiekać przez około 10 minut, aż ciasto będzie złote i upieczone. Wyjąc i ostudzić.
Masę marcepanową rozwałkować między folią na wymiary upieczonego spodu. Położyć na upieczonym spodzie. Na wierzchu rozsmarować krem / dżem / powidła. Udekorować płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.