18.04.2014

Mazurek marcepanowy

Od dawna miałam ochotę na mazurek marcepanowy.  Prosty bez udziwnień.  Kruche ciasto, marcepan i warstwa owocowa.  Wykorzystałam przepis na kruche ciasto M. Roux oraz przygotowałam krem malinowy (raspberry curd).  Jednak zamiast kremu można wykorzystać też powidła lub niezbyt słodki dżem.



Składniki:
Kruche ciasto (M. Roux):
  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru przesianego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
 
  • 200 g masy marcepanowej
  • krem malinowy / powidła / dżem (ok 300 g)
  • płatki migdałów uprażone na suchej patelni (3 - 4 łyżki)


Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać na stolnicę.  Dodać cukier i sól.  Masło pokroić w kostkę.  Posiekać nożem lub wyrobić palcami tak, aby powstały grudki.  Dodać żółtka i stopniowo zarabiać ciasto.  Zagnieść całość rękami, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.  Po tym czasie rozwałkować na wymiary odrobinę większe niż blacha. Wyłożyć dno i uformować rant.  Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na papier wysypać groch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec przez 30 minut.  Następnie zdjąć papier z grochem i dopiekać przez około 10 minut, aż ciasto będzie złote i upieczone.  Wyjąc i ostudzić. 
Masę marcepanową rozwałkować między folią na wymiary upieczonego spodu.  Położyć na upieczonym spodzie. Na wierzchu rozsmarować krem / dżem / powidła.  Udekorować płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...