Składniki:
- 240 g orzechów laskowych
- 1 jajko
- ok 7 łyżek dowolnej mąki
- 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego)
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni. Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8
minut. Uważać, aby ich nie przypalić. Wyjąć i ostudzić. Można
potrzeć nimi aby pozbyć się skórek. Orzechy zmielić blenderem. Dodać
jajko, wanilię, masło / olej i syrop. Ponownie zmielić tak, aby
składniki się połączyły. Dodać mąkę (stopniowo) i mieszać łyżką lub
ręką. Dość lepką masę zawinąć w folię i wstawić na 20 - 30 minut do
lodówki. Wyjąć i rozwałkować na omączonej powierzchni na grubość ok
4-5 mm. Wycinać ciasteczka. Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać
ponownie. Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 12-14 minut,
aż będą lekko brązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.