14.11.2014

Surówka z białej kapusty

Taką surówką poczęstowała nas moja teściowa.  Bardzo nam posmakowała i wiem, że wejdzie do naszego surówkowego repertuaru.  W smaku przypomina trochę tę kiszoną, ale jest delikatniejsza.  Jej wielką zaletą jest to, że można ją przechowywać przez 3 dni (bez pasteryzacji).   Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek. 



 Składniki:
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki

Zalewa:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/4 - 1/2 szklanki octu
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2  łyżki soli
  • pieprz
  • 1/4 - 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:
Kapustę poszatkować.  Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać.  Wymieszać.  Składniki zalewy włożyć do garnka.  Proporcje dobrać do indywidualnego smaku.  Całość zagotować i przestudzić.  Lekko ciepłą zalewą zalać kapustę, marchew i cebulę.  Można podawać niemal od razu (dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać do 3 dni w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...