Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 150 g liści jarmużu zielonego i fioletowego porwanych na małe kawałki
- 70 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej)
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 3 łyżki ziaren granatu (nie dałam)
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka soku żurawinowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Żurawinę
zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam po zmiksowaniu,
aby się ociepliła). W słoiku wymieszać ocet, miód i sok. Dolać oliwę
i zakręcić słoik. Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje.
Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić.
Pomarańczę
i grejpfrut obrać ze skóry i białej skórki. Wymieszać z jarmużem i
polać żurawinowym dressingiem. Odstawić na minimum kwadrans. Przed
podaniem można posypać ziarnami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.