Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 30 g świeżych drożdży (dałam 7g instant)
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 100 g konfitury z płatków róży (80 g)
- 50 g masła stopionego (35 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych
- mleko do posmarowania
Wykonanie:
W misce
wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Jajka rozbełtać. W garnuszku
roztopić mało. Dodać mleko i wymieszać. Dolać do mąki i wymieszać.
Dodać rozbełtane jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować w kulę i
odstawić pod przykryciem na około godzinę. Następnie ciasto odgazować i
rozwałkować na prostokąt.
Masło
rozpuścić i wymieszać z konfiturą z płatków róży. Posmarować
rozwałkowane ciasto. Na to wysypać cynamon i posiekane pistacje.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 2 - 3 cm plastry. Tortownicę
(26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej plastry tak,
aby pozostawało między nimi miejsce. Przykryć i odstawić ponownie do
wyrośnięcia naokoło godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec przez 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.