Składniki:
- 250 g cebuli
- oliwa lub masło
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml wytrawnego białego wina
- ok. 400 ml bulionu (u mnie rosół)
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba
- starty ser
- tymianek
Wykonanie:
Cebulę
pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać
odrobinę masła lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć przez kilkanaście
minut lub dłużej. Należy ją mieszać od czasu do czasu, aby się nie
przypaliła. Kiedy cebula jest już brązowa dodać czosnek i razem chwilę
podsmażyć. Wlać wino, zamieszać, aby odkleić resztki cebuli z dna
garnka. Kiedy większość wina odparuje wlać bulion (rosół), doprawić do
smaku. Gotować przez około pół godziny. W międzyczasie opiec kromki
chleba. Zupę przelać do żaroodpornych bulionówek. Na wierzch położyć
kromki chleba i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez kilka minut, aż ser się
roztopi. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.