28.01.2016

Fasolka po bretońsku

Powstała na zamówienie syna, a muszę przyznać, że nie przygotowuję jej często.  Nie wiem dlaczego, bo przecież do idealne danie na zimową porę.  






Składniki:
  • 400 g fasoli piękny Jaś
  • ok 300 g kiełbasy
  • 800 g passaty pomidorowej (można dać więcej lub mniej)
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • olej



Wykonanie:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.  Odcedzić wodę, przełożyć fasolę do garnka, zalać świeżą wodą i ugotować aż będzie miękka (ja gotowałam przez około 30-40 minut w szybkowarze).  
W dużym garnku rozgrzać olej.  Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć.  Dodać posiekany czosnek i razem chwilę przesmażyć.  Dodać fasolę, passatę i trochę wody z gotowania fasoli.  Dorzucić ziele, liść, oregano i dusić pod przykryciem przez około godzinę.  W razie potrzeby uzupełniać wodę.  Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę.  Podsmażoną kiełbasę dodać do fasoli i dusić razem (już bez przykrycia) aż smaki się połączą, a fasola i kiełbasa będą miękkie.  Doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...