Składniki:
- 400 g fasoli piękny Jaś
- ok 300 g kiełbasy
- 800 g passaty pomidorowej (można dać więcej lub mniej)
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- oregano
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Fasolę
zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić wodę, przełożyć
fasolę do garnka, zalać świeżą wodą i ugotować aż będzie miękka (ja
gotowałam przez około 30-40 minut w szybkowarze).
W dużym
garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać
posiekany czosnek i razem chwilę przesmażyć. Dodać fasolę, passatę i
trochę wody z gotowania fasoli. Dorzucić ziele, liść, oregano i dusić
pod przykryciem przez około godzinę. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażoną
kiełbasę dodać do fasoli i dusić razem (już bez przykrycia) aż smaki się
połączą, a fasola i kiełbasa będą miękkie. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.