30.01.2016

Pączki - najlepsze

Kolejny świetny przepis na pączki.  Tym razem podejrzany u Kasi.  Robiłam je w ubiegłym roku na ostatki, ale dopiero teraz pokazuję na blogu.  Z tej porcji wychodzi kilkanaście sporych pączków, lub nawet ponad dwadzieścia mniejszych.  Bardzo dobrze pracuje się z ciastem, a jego kolor wprost urzeka. 






Składniki:
  • 600 g mąki pszennej typ 450
  • 14 g drożdży instant (lub 60 g świeżych)
  • 60 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • ok 400 ml letniego mleka (dałam 350)

  • konfitura lub dżem do nadziania
  • cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru
  • olej lub smalec do smażenia



Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić.  Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie.  W dołek włożyć drożdże (świeże rozkruszyć).  Wlać odrobinę ciepłego mleka i 2 łyżki cukru.  Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odstawić na kilka - kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować.  Dodać resztę składników (mleko dolewać stopniowo, w zależności od potrzeb) i wyrabiać ciasto.  Kiedy ciasto będzie już elastyczne formujemy je w kulę i przekładamy do naoliwionej miski.  Przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, żeby ciasto wyrosło.    
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączoną stolnicę i rozwałkowujemy na około 1,5 - 2 cm  Wycinamy koła i przykrywamy je ściereczką.  Zostawiamy na około 30 minut.  W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni.  Pączki smażymy partiami przez kilka minut z jednej, a następnie przewracamy na drugą stronę.  Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy przy użyciu szprycy.  Następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...