12.05.2016

Masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, mogłabym je wyjadać łyżkami.   Tylko rozsądek mnie przed tym powstrzymuje (zazwyczaj).  Te sklepowe niestety nie zawsze mają idealny skład.  A to cukier, a to tłuszcz utwardzony.  Na szczęście zrobienie domowego masła jest banalnie łatwe i nie potrzeba specjalnego sprzętu.  Ja robię je zwykłym ręcznym blenderem o mocy 600 W.  Jeden składnik i gotowe.  No może jeszcze szczypta soli.






Składniki:
  • orzechy arachidowe (u mnie 500 g w łupinkach, ok 350 g po obraniu)
  • szczypta soli

Wykonanie:
Orzechy obrać.  Jeżeli nie były prażone, to podprażyć na suchej patelni.  Przełożyć do misy blendera i miksować przez kilka minut.  Co jakiś czas należy przerywać miksowanie, żeby nie przegrzać i nie spalić blendera. W międzyczasie dodać szczyptę soli.  Jeżeli chcemy mieć masło z kawałkami orzechów, to należy po chwilowym zmiksowaniu odłożyć łyżkę orzechów.  Orzechy miksujemy, aż będą stosunkowo gładkie i będzie wyraźnie widać tłuszcz.  Masło ma być delikatnie płynne.   Przekładamy do słoiczka i zakręcamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...