Składniki (na 4 porcje):
- 4 x 1 cm plastry bakłażana
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko, roztrzepane
- 8 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki tartego Parmezanu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, pokrojony
- 2 pokrojone pomidory
- 4 kromki francuskiego lub włoskiego pieczywa (użyłam Panmarino i to był doskonały wybór)
- 100 g Mozzarelli, pokrojonej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany obtoczyć w mące i następnie jajku. Wymieszać bułkę tartą, Parmezan, tymianek i obtoczyć w tym bakłażany. Na patelni rozgrzać oliwę i przez 30 sekund podsmażyć czosnek a następnie go wyjąć. Na tym oleju smażyć plastry bakłażana przez 5-8 minut, przewracając raz, aż zmiękną i się zezłocą. Zdjąć i trzymać w cieple. Na tej samej patelni podsmażyć przez chwilę pomidory.
W międzyczasie nagrzać grill (użyłam patelni grillowej) i zapiec kromki z dwóch stron. Następnie z jednej strony skropić oliwą i położyć plastry Mozzarelli. Podsmażyć aż ser się lekko roztopi. Na talerzach położyć kromki z serem, na to położyć pomidory a na końcu plastry bakłażana. Podawać z mieszanką sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.