Składniki:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 75 g brązowego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 cytryna (skórka)
- 100 g masła
- 225 g mąki z proszkiem do pieczenia (dałam 223 g mąki i łyżeczkę proszku)
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka słodkiego sherry (nie dałam)
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oddzielić białko od żółtka i białko ubić z solą na sztywno. Wymieszać cukier z kakao i dodać do białka.
Drobno zetrzeć skórkę z cytryny. Masło ubić aż będzie gładkie i puszyste. Mąkę przesiać z przyprawami do masła i wymieszać z białkami, skórką cytryny, żółtkiem i sherry oraz masłem na gładkie ciasto.
Wyrabiać przez chwilę i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać kształty (w oryginale koła o średnicy 5 cm) i ułożyć na blasze. Piec przez 20-25 minut. Zostawić na blasze przez 5 minut a potem zdjąć przy pomocy szpatułki (u mnie nie było to konieczne). Wystudzić na kratce. Kiedy będą zimne obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.