21.03.2010

Cynamonowe ciasteczka

Długo leżały przysypane śniegiem


Ale na szczęście dzisiaj przyszłą wiosna i mogą już biegać po zielonej trawce.



Składniki:


  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cytryna (skórka)
  • 100 g masła
  • 225 g mąki z proszkiem do pieczenia (dałam 223 g mąki i łyżeczkę proszku)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka słodkiego sherry (nie dałam)
  • cukier puder do dekoracji



Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oddzielić białko od żółtka i białko ubić z solą na sztywno. Wymieszać cukier z kakao i dodać do białka.

Drobno zetrzeć skórkę z cytryny. Masło ubić aż będzie gładkie i puszyste. Mąkę przesiać z przyprawami do masła i wymieszać z białkami, skórką cytryny, żółtkiem i sherry oraz masłem na gładkie ciasto.

Wyrabiać przez chwilę i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać kształty (w oryginale koła o średnicy 5 cm) i ułożyć na blasze. Piec przez 20-25 minut. Zostawić na blasze przez 5 minut a potem zdjąć przy pomocy szpatułki (u mnie nie było to konieczne). Wystudzić na kratce. Kiedy będą zimne obsypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...