Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 dag drożdży
- 2 dag masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Składniki na farsz nr 1:
- pierś z kurczaka
- cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki na farsz nr 2:
- pierś z kurczaka
- bakłażan
- cebula
- tymianek, bazylia
Wykonanie:
Składniki ciasta połączyć (drożdże rozpuścić najpierw w mleku), wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Składniki na farsz drobno posiekać i podsmażyć, doprawić do smaku. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Szklanką wycinać krążki. Brzegi krążków posmarować roztrzepanym jajkiem (ominęłam), na środek nakładać farsz i skleić brzegi.
Pierożki układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Ja posmarowałam pierożki białkiem, które mi zostało z ciasta. Piec kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż będą złociste.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.