Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła (roztopionego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dałam 1 łyżkę)
- 1/4 łyżeczki cynamonu (dałam kardamon)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
Użyłam resztek z kremu z tego przepisu. Tak około 100 g
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce. W drugiej misce łączymy roztopione i przestudzone masło, mleko, jajko i wanilię. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy kilka razy, niedbale, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i w każdej z nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei.
Gdy babeczki wystygną, odcinamy wierzchołki albo wykrajemy z góry kawałek w kształcie dysku. Następnie przecinamy wykrojone kółko z ciasta na pół żeby zrobić skrzydełka. Ubijamy śmietanę, aż będzie sztywna. W oddzielnej misce mieszamy mascarpone z cukrem i wanilią. Dodajmy do niego ubitą śmietanę i mieszamy (ja podzieliłam masę na kilka części i do każdej dałam inny kolor) . Na każdą babeczkę nakładamy około 2 łyżeczki kremu w który wkładamy skrzydełka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.