Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru (tym razem dałam świeży, ale można dać też sproszkowany)
- 125 g masła
- 5 - 6 jabłek
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 50 ml kremówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- ewentualnie cukier
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poddusić. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru.
Masło, proszek do pieczenia, mąkę, imbir i masło posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę wyłożyć na formę do tarty (formę można lekko posmarować masłem). Na ciasto wyłożyć podprażone jabłka i pokruszyć na nie pozostałe ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Ubić kremówkę z cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.