Składniki:
- 130 g czekolady (zawartość kakao minimum 50%)
- 85 ml zimnej mocnej kawy (najlepiej espresso)
- 2 ziarenka kardamonu, rozkruszone
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru (dałam 0,5 łyżki)
Wykonanie:
4 ramekiny o pojemności 120 ml włożyć do lodówki (dzięki temu mus szybciej się zetnie).
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem z kawą i kardamonem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. (Uważać, żeby miska nie dotykała poziomu wody). Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy czekolada już przestygnie, wbijać po 1 żółtku (używając drewnianej łyżki) i dokładnie wymieszać. Białka ubić w oddzielnej misce. Kiedy zaczną się formować lekkie wierzchołki dodać cukier i ubijać dalej, aż białka będą sztywne i błyszczące (jak na bezy). Wmieszać łyżkę ubitych białek do mieszanki czekoladowej i wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać resztę ubitych białek. Włożyć mus do ochłodzonych ramekinów i schładzać przez minimum 40 minut aż do 2 godzin (ja użyłam większych ramekinów i mój mus gęstniał nieco dłużej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.