03.12.2011

Krem limonkowy (Lime curd)

Kupiłam sobie ostatnio  Domową Boginię Nigelli.  Długo przeglądałam i nie mogłam się zdecydować co zrobić na początek.  Potem zerknęłam na parapet i wszystko było już jasne.   Same pyszności.


 

Składniki (na około 350 ml):

  • 75 g masła
  • 3 duże jajka
  • 75 g drobnego cukru
  • 125 ml soku z limonki (z około 4 owoców)
  • skórka starta z 1 limonki



Wykonanie:

Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje (trwa to kilka minut). Odstawić, żeby zupełnie ostygł przed przelaniem do słoika lub polaniem ciasta. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...