Składniki:
- 15 dag pszenicy na kutię
- 20 dag maku
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 1 garść migdałów
- 2 garście orzechów włoskich
- 4 - 5 łyżek miodu (można więcej lub mniej)
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem, odstawić. Pszenicę zalać wrzątkiem, odstawić. U mnie stały przez noc. Następnego dnia ugotowałam pszenicę (trwało to około 15 - 20 minut). Mak odcedziłam i zmieliłam 3 razy w maszynce. Ostudzoną pszenicę i zmielony mak wymieszałam w misce. Dodałam żurawinę, rodzynki, pokrojone orzechy i migdały. Dodawałam po łyżce miodu i próbowałam czy jest wystarczająco słodka. Gotową kutię schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.