10.12.2011

Naan

Do zrobienia tego chleba przymierzałam się od początku trwania akcji Z widelcem po Azji  .  Udało mi się to dopiero teraz.  Przy okazji pierwszy raz korzystałam z opcji grill w moim nowym piekarniku. Niestety ze średnim skutkiem, bo chlebki trochę się przypaliły.  Mimo wszystko smakowały bardzo. Przepis pochodzi z "Encyklopedii Chleba" Ch. Ingram.



Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml letniego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki roztopionego ghee lub zwykłego masła, do posmarowania



Wykonanie:


Mąkę i sól przesiać do miski. W małej misce wymieszać drożdże z mlekiem. Odstawić na 15 minut. Do przesianej mąki dodać bomblujące drożdże, olej, jogurt i jajko. Wyrobić, aż ciasto będzie miękkie. Przełożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez kolejne 10 minut (ja wyrabiałam cały czas w robocie). Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski posmarowanej odrobiną oleju, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Wstawić blachę do piekarnika, tak aby się nagrzała. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odgazować (wbijamy rękę w ciasto, tak aby uszło z niego powietrze). Podzielić na 3 równe kule. Każdą rozwałkować w kształt owalny o długości około 25 cm i szerokości 13 cm. Chlebki piec przez około 3 - 4 minuty, aż się napuszą. Następnie włożyć chlebki pod rozgrzany grill na kilka sekund, aż góra chlebka zbrązowieje. Posmarować roztopionym ghee i podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...