Składniki:
- 250 ml mleka
- 1 g szafranu
- 25 g świeżych drożdży (dałam 7 g instant)
- 90 g cukru pudru
- 75 g masła
- 450 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko-do posmarowania
- rodzynki
Wykonanie:
Podgrzać mleko do temperatury ciała, ok. 37°C i rozpuścić w nim masło.
Szafran rozetrzeć z odrobiną cukru (ja zrobiłam to niestety niezbyt dokładnie). W osobnym naczyniu pokruszyć drożdże z mąką, dodać cukier i cukier z szafranem, wymieszać. (Ja dodałam drożdże do mąki i je wymieszałam).
Wyrabiać ciasto ręcznie (ok. 10-15 min) lub robotem (ok. 5 min), dodając stopniowo mleko z masłem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, dodać rodzynki.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Wyjąć ciasto na blat posypany mąką, jeszcze raz wyrobić i podzielić na 15 części.
Formować je na kształt litery "S". Odstawić do wyrośnięcia, nakryte ściereczką, na ok. 45 min. Wyrośnięte posmarować jajkiem i włożyć do do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec ok. 12 min.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.