25.08.2012

Różane magdalenki


Co można zrobić z odrobiną cukru różanego?  Można przerobić przepis Nigelli i zrobić magdalenki.  Lekko różane, mięciutkie, znikające sama nie wiem kiedy.



Składniki:
  • 50 g masła (plus więcej do smarowania)
  • 1 duże jajko
  • 40 g cukru różanego
  • szczypta soli
  • 45 g mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie:
Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.  W misce ubijamy jajko z cukrem i solą przez 5 minut mikserem, aż zgęstnieje jak majonez.  Przesiewamy mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.  Dodajemy masło i znowu delikatnie mieszamy.  Odstawiamy miskę na 1 godzinę lodówki.  Następnie wyjmujemy na 30 minut, aby ciasto się ociepliło.  Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.  Foremki natłuszczamy stopionym masłem (ja używałam silikonowych i nie smarowałam).  Wypełniamy foremki ciastem i pieczemy przez 3 - 5 minut.  Po ostudzeniu na kratce, obsypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...