Anna pokazała ostatnio zdjęcia tarty z kwiatami dyni. Obraz ten tak mnie zauroczył, że podpytałam Annę o przepis i dostałam. Niestety kwiaty szybką więdną, a ja nie miałam już czasu na zakupy. Podczas naszej rozmowy, doszłyśmy z Anią do wniosku, że same kwiaty nie mają jakiegoś szczególnego smaku,. Ja jednak uwielbiam ich wygląd na talerzy. Dlatego też pomyślałam, że zrobię tartę z tym, z czym mam. Wyszła bardzo ciekawa.
Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 9 kwiatów dyni
- 3 pomidorki koktajlowe
- 100 g gorgonzoli
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz kolorowy
- odrobina mleka
Wykonanie:
Płat
ciasta kroimy na 3 części. Każdą nacinamy delikatnie po bokach, robiąc
rant. Nie można przeciąć ciasta. Kwiaty dyni pozbawiamy pręcików,
myjemy i osuszamy. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim
płaty ciasta, pozostawiając ranty czyste. Każdy kwiat nadziewamy
gorgonzolą i układamy po 3 sztuki na każdym z posmarowanych jogurtem
płatów ciasta. Pomiędzy kwiaty kładziemy przepołowione pomidorki.
Brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy w 220 stopniach przez
około 20 minut (proponuję sprawdzić już po 15 minutach bo moje piekły
się odrobinę za długo).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.