28.03.2015

Pasztet

Moja mama robi bajeczny pasztet.  Przed każdymi świętami dostajemy od niej "w prezencie".  Zajadają się dzieci i dorośli.  Co roku obiecuję sobie, że wreszcie sama go przygotuję, ale do tej pory jakoś nie wyszło.  Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?




Składniki:
  • 800 g łopatki / karkówki
  • 500 g wołowiny
  • 500 g podgardla lub surowego boczku
  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 - 3 liście laurowy
  • ziele angielskie
  • 5 nieświeżych, podsuszonych bułek
  • 8 jajek


Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na większe kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby było 1 - 2 cm ponad mięso.  Dodać przyprawy (liść, ziele) i warzywa. Gotować około 2 godziny pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać.  Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z mięsem i wodą włożyć bułki.  Wszystko zmielić (można mielić też samo mięso z bułkami, bez warzyw).  Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką. 
2 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem.  Przełożyć masę i wyrównać.  Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży mięso w keksówce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...