Składniki:
- 800 g łopatki / karkówki
- 500 g wołowiny
- 500 g podgardla lub surowego boczku
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 3 cebule
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 - 3 liście laurowy
- ziele angielskie
- 5 nieświeżych, podsuszonych bułek
- 8 jajek
Wykonanie:
Mięso
umyć, pokroić na większe kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby
było 1 - 2 cm ponad mięso. Dodać przyprawy (liść, ziele) i warzywa.
Gotować około 2 godziny pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać.
Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z mięsem i wodą włożyć bułki.
Wszystko zmielić (można mielić też samo mięso z bułkami, bez warzyw).
Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką.
2
keksówki (30 cm) wyłożyć papierem. Przełożyć masę i wyrównać. Piec w
180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży
mięso w keksówce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.