Składniki:
- 8 białek
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki sosu pomidorowego
 - garść czarnych oliwek (pokrojonych)
 - 1 - 2 ząbki przeciśniętego czosnku
 - kilka plasterków szynki
 - pół niewielkiego bakłażana
 - kawałek żółtego sera
 - sól, pieprz
 - zioła
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5 białek
 ubić na sztywno dodając szczyptę soli. 3 białka i 2 jajka wbić do 
kielicha blendera.  Dodać czosnek i odrobinę pieprzu.  Zmiksować na 
delikatną, lekko puszystą masę.  Dodać zmiksowaną masę do ubitych białek
 i delikatnie wymieszać.  Przelać do przygotowanej formy i wstawić do 
piekarnika.  Piec przez 20 minut.
Bakłażana pokroić na plastry i posolić.  Odstawić, aby puścił wodę, a następnie wytrzeć.  
Upieczony
 spód wyjąc z piekarnika.  Rozsmarować na nim sos.  Wyłożyć przygotowane
 dodatki. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni.  Wstawić 
ponownie formę i dopiekać przez 10-15 minut, aż ser się roztopi. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.