24.06.2015

Ciasto ucierane z truskawkami

Na blogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne.  Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca.  Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki.  Ciasto wyszło przepyszne.  Mięciutkie, delikatne.  Polecam z całego serca.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek


Wykonanie:
Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Masło roztopić i przestudzić.  Jajka utrzeć do białości z cukrem.  Następnie dodać przestudzone masło i przez chwilę razem ucierać.  Dodać sok z cytryny oraz mąkę z proszkiem.  Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa  (nie trwa to długo).  Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.  Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół.  Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka).  Przestudzić w formie przez kilka - kilkanaście minut,  a następnie wyjąć na  kratkę.  Można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...