Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek)
- 15 g drożdży świeżych (u mnie 5 g instant)
- 30 g cukru
- 270 - 300 g mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna)
- 100 ml letniego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- ok 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 30 g masła
- 60 g mąki
- 10 g cukru
Wykonanie:
Mąkę
(270 g) przesiać do misy robota i zrobić w niej wgłębienie. Wlać
odrobinę mleka i wkruszyć drożdże i cukier. Zamieszać, posypać odrobiną
mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe
składniki i w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie,
elastyczne ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym
czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka części. Uformować bułeczki
i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie. Przykryć i odstawić na 30
minut do wyrośnięcia.
Z masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę.
Truskawki
umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki i zasypać cukrem i
mąką ziemniaczaną. Włożyć w zagłębienie wyrośniętych bułek. Posypać
kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 -
30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.