Składniki:
- ok 600-700 g rabarbaru
- 1 laska wanilii
- 50 g cukru drobnego
- sok z 1/2 cytryny
Na ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- 140 g zimnego masła
- 1 żółtko
Na krem patisserie:
- 250 ml pełnego mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru drobnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Rabarbar
umyć i pokroić na ok 10,5 cm kawałki (mają być nieco węższe niż
foremka). Do garnka wsypać cukier, laskę wanilii (rozciąć i wyjąć z
niej ziarenka, ziarenka odłożyć), sok z cytryny i ok 300 ml wody.
Podgrzać tak, aby rozpuścił się cukier. Włożyć pokrojony rabarbar i
gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić
rabarbar w syropie do całkowitego wystudzenia (minimum 1 godzina można
na całą noc). W ten sposób rabarbar się ugotuje, ale nie rozpadnie.
Przygotować
ciasto. Mąkę, migdały, cukier i pokrojone w kostkę masło posiekać
(można użyć robota). Kiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal
siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody.
Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w
lodówce przez minimum 30 minut.
Przygotować
krem. Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii. W misce ubić
żółtka z mąkami i cukrem, aż powstanie jasna masa. Nie przerywają
ubijania powoli wlewać gorące mleko (mleko ma się prawie zagotować). Do
czystego garnka przelać masę (można to zrobić prze sitko). Postawić na
średnim ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Przelać do czystej miski i nakryć folią przezroczystą tak, aby nie
powstał kożuch. Odstawić do wystudzenia na minimum 1 godzinę
(maksymalnie 2 dni).
Wyjąć
ciasto z lodówki i ogrzać. Rozwałkować na grubość ok 1 - 2 mm i wymiary
nieco większe od foremki (12x 35 cm, moja było trochę mniejsza, ale
zostało mi trochę ciasta i kremu). Rozłożyć ciasto w foremce tak, tak,
aby pokrywało dno i boki. Odciąć wystające fragmenty ciasta i nakłuć
dno widelcem. Schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200
stopni. Wyjąc schłodzone ciasto i wyłożyć folią. Wysypać groch /
fasolę lub w inny sposób obciążyć ciasto. Piec przez 20 minut. Wyjąć
ciasto i zdjąć folię z fasolą. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika i
piec do zrumienienia przez około 8 minut. Wystudzić spód
Wyjąc rabarbar z syropu. Syrop wstawić na gaz i odparowywać, aż powstanie gęsty, klejący syrop.
Skończyć
krem. Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z wystudzonym kremem.
Przełożyć na zimny spód. Udekorować rabarbarem. Wierzch posmarować
gęstym syropem. Schłodzić przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.