02.06.2015

Bułeczki pszenno - orkiszowe

Nie pamiętam kiedy piekłam ostatnio bułeczki.  Podejrzewam, że przy okazji jakiś domowych burgerów.   Te przygotowałam specjalnie z myślą o wycieczce syna.  Nie przepada on za ciemnym pieczywem, więc po pozorem "białych" bułek przemyciłam trochę zdrowszego pieczywa.  Przepis na bułeczki pochodzi od niezawodnej Patrycji vel Trufli



Składniki  ( u mnie 10 malutkich bułek):
  • 265 g mąki orkiszowej jasnej
  • 55 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g siemienia lnianego
  • 1 1/3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej


Wykonanie:
Wodę wymieszać z masłem, syropem, drożdżami, siemieniem i solą.  Dodać mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne.  Ciasto polać olejem i wymieszać tak, aby ciasto wchłonęło olej.  Uformować ciasto w kulę i przełożyć do naoliwionej miski.  Przykryć misę folią i odstawić na około godzinę do wyrastania (ciasto ma podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i podzielić na 5 - 10 części  (u mnie bułeczki po ok. 55 g).  Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na  około 1 godzinę. 
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.  Bułeczki posmarować z wierzchu olejem (lub opcjonalnie mlekiem) i piec przez 13 - 17 minut (długość zależy od wielkości bułek).   Wystudzić na kratce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...