01.08.2015

Ciasto ucierane z malinami

Pisałam już wiele razy, że ciasto ucierane należą do tych ulubionych u nas w domu. Po sezonie truskawkowym pora więc na ucierańca z malinami. Ciasto bez mleka i masła, więc idealne dla tych, którzy nie mogą nabiału (ale mogą jajka).   Ciasto wyszło puszyste, idealne na popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku „Gotuj krok po kroku. Ciasta.” Nr 2/2015



Składniki:
  • 500 – 700 g malin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 8 łyżek wody
  • 16 łyżek oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego)
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukry i ubijać przez kilka minut robotem na najwyższych obrotach. Kiedy jajka będą już puszyste, a cukier się rozpuści dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i nadal ubijać, na mniejszych obrotach. Następnie wlewać wodę i olej nie przerywając ubijania.   Kiedy masa będzie już jednolita przelać ją do tortownicy. Wyrównać łyżką, a na wierzchu ułożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 – 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto przestudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...