Składniki:
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 kg pomidorów
- 1 większa cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- 15 dag kiełbasy
- sól, pieprz
- gałązka tymianku
- liść laurowy, ziele angielskie
- olej
Wykonanie:
Pomidory
sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam). Fasolkę
umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Cebulę posiekać i zeszklić
na oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i
podsmażyć na patelni (tej po cebuli). Sparzone pomidory pokroić na
kawałki i wrzucić do cebuli. Dodać fasolkę, liść, ziele i tymianek i
dusić na niewielkim ogniu. Początkowo dość często mieszając, dopóki
pomidory nie puszczą wody. Dodać podsmażone mięso. Doprawić do smaku.
Dusić, aż fasolka będzie miękka, a część płynu z pomidorów odparuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.