20.02.2016

Red Velvet Cake

Chciałam zrobić to ciasto od bardzo dawna.  Od dawna wiedziałam też, że skorzystam z przepisu Julii Taylor, który pokazywała u siebie Ewelina.  Ostatnio pomyślałam, że 10 urodziny mojej córki, to doskonały pretekst do zrobienia właśnie takiego tortu.  Córka początkowo nie była zachwycona, ponieważ chciała tort z nutellą, ale efekt końcowy ją przekonał.  Ciasto jest dość pracochłonne (szczególnie pieczenie 4 placków, jeżeli ma się tylko jedną tortownicę), ale jest dość łatwe.  Używałam tortownicy o średnicy 23 cm i zabrakło mi odrobinę masy.  Musiałam więc dorobić jeszcze ze 150 g serka, ok 50 g masła i 2 łyżek cukru.  Tort jest bardzo wysoki, dość słodki (ale nie za bardzo), ale bardzo smaczny.






Ciasto czerwone
Składniki:
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 250 g cukru pudru (lub drobnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
  • 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sody



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę 20 - 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.   Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste.  Dodać wanilię i po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodać kakao i czerwony barwnik.  Wymieszać na wolnych obrotach.  W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i sól.  Tak przygotowaną mąkę dodawać w 3 porcjach na przemian z jogurtem do utartej masy maślano-jajecznej.  Mieszać na niskich obrotach.  Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodać ocet i sodę i ponownie wymieszać.  Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy (jeżeli mamy 2 takie same formy, to rozlać po połowie do każdej).  Placki piec przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka.  Można też upiec ciasto w całości.  Wtedy pieczemy przez około 50 minut (ciasto będzie miało dużą górkę).  Ostudzić i wyjąć z formy.

Ciasto czekoladowe
Składniki:
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 125 g cukru (pudru lub drobnego)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g żółtka (5 - 6 sztuk)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 180 g białka (5 - 6 sztuk)
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej



Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzić.  Masło utrzeć z cukrem (125 g) na puszystą masę.  Powoli dodawać przestudzoną czekoladę cały czas mieszając.  Następnie dodawać żółtka i wanilię.  W drugiej misce ubić na sztywno białka z solą i 90 g cukru.  W trzech porcjach dodawać do masy czekoladowej ubite białka delikatnie, ale dokładnie mieszając (robiłam to szpatułką, a nie robotem).  Na koniec dodać mąkę i znowu dokładnie ale delikatnie wymieszać  (szpatułką).  Przelać połowę ciasta do tortownicy i piec przez 20 - 22 minuty, aż ciasto delikatnie popęka i będzie suche.  Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy, umyć ją, ponownie wyłożyć papierem i przelać pozostałą część ciasta.  Upiec tak jak pierwszą.  

Syrop kawowy (do nasączenia czekoladowego ciasta)
Składniki:
  • 80 ml espresso
  • 70 ml wody
  • 70 g cukru



Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku.  Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy.

Masa serowa
Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 700 g serka naturalnego kanapkowego (użyłam Twój Smak Piątnicy)
  • 300 g cukru pudru (można zredukować do 200 - 250 g)
  • 250 g mascarpone



Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.  Dodać serek i ponownie utrzeć tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki.  Dodać mascarpone i znowu wymieszać.  Aksamitną masę wstawić na 30 minut do lodówki.

Składanie tortu
Nożem, albo specjalną żyłką do tortów ściąć wierzchołki czerwonego ciasta.  Przełożyć je do kielicha blendera i zmiksować na "piasek".  
Na paterze położyć czerwony blat. (Pod nim, a z czterech stron można położyć paski papieru do pieczenia, aby nie ubrudzić patery podczas dekorowania.  Po skończeniu dekorowania papier trzeba delikatnie wysunąć).  Blat nasączyć (ja nasączałam herbatą malinową).  Na blacie rozsmarować część masy serowej, na ok. 1 cm wysokości).  Położyć blat czekoladowy i nasączyć go połową syropu kawowego.  Ponownie rozsmarować część masy.  Znowu czerwony blat, nasączyć, masa serowa a na wierzch czarny blat, nasączyć syropem kawowym.  Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostałą masę serową.  Czerwonym "piaskiem" udekorować tort.  Schłodzić przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...