01.02.2016

Omlet czekoladowy (Dutch Baby) z pomarańczą

Moja córka co jakiś czas ma fazę omletową.  Ostatnio często prosi o omleta z piekarnika (dokładnie tego).  Tym razem zainspirowana wpisem Malwiny postanowiłam zrobić wersję czekoladową z pomarańczami.  Córka odmówiła bez próbowania, więc zjedliśmy sami z mężem.  Smakowało wybornie.





Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao (niesłodzonego)
  • 2 łyżki mąki
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka masła

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru trzcinowego



Wykonanie:
Do zimnego piekarnika wstawić patelnię żeliwną lub naczynie do zapiekania.  Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  
Jajka ubić z cukrem.  Dodać mąkę, kakao i mleko i dokładnie wymieszać robotem.  Kiedy piekarnik się nagrzeje na patelnię / naczynie do zapiekania wyłożyć masło i poczekać chwilę, aż się rozpuści.  Przelać masę jajeczną i wstawić do piekarnika na około 10 - 12 minut.
W międzyczasie obrać pomarańczę i pokroić w plastry.  Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i podgrzać, aż cukier się rozpuści.  Położyć na nim plastry pomarańczy i podsmażyć z obu stron przez chwilę.  Wyjąć z piekarnika omlet (powinien urosnąć a po wyjęciu opaść) i położyć na nim plastry pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...