29.08.2010

Mixed Spice

Dziś będzie krótko i bez zdjęcia.  A dlaczego już piszę.  W książkach kucharskich po angielsku bardzo często spotykam się z przyprawą "mixed spice".  Nie mogłam nigdzie znaleźć jaki jest jej polski odpowiednik.  Ostatnio jednak wyszperałam gdzieś w sieci jak ją zrobić.  Okazało się, że wszystkie składniki mam w domu.  Z przepisu wychodzi niewielka ilość, ale taką każą robić gdyż przyprawa szybko się psuje.  Dlatego też w sklepie wyszperałam mały pojemniczek na przyprawy.  Zapłaciłam 7.99 i zadowolona.  W domu wszystko wymieszałam, wsypałam do nowego pojemniczka i potrząsnęłam, żeby się naprawdę dobrze połączyło.  To był mój błąd.  Pojemniczek nie daje się przekręcić, odkręcić ani w żaden inny sposób otworzyć.  Co zrobiłam?  Wycięłam w plastikowym wieczku małą dziurkę.  No i teraz fotografowanie tego, nie ma najmniejszego sensu.
Przyprawa przyda się do naszego najnowszego odkrycia - tarty dyniowej.  Myślę też, że będzie wspaniała do wypieków jabłkowych.

Składniki:


  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków



Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wsypać do szczelnego pojemnika. Z tej ilości otrzymamy około 2 łyżek przyprawy, które powinniśmy zużyć w przeciągu 2 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...