06.08.2010

Śniadaniowe Parfait

Lubicie schłodzone desery jogurtowo-owocowe?  Ja uwielbiam, a jeśli można je jeszcze jeść na śniadanie - jak dla mnie ideał. Tym bardziej, że można go przygotować wieczorem, a rano przed wyjściem z domu po prostu wyjąć z lodówki i zjeść.  Można oczywiście zamiast 2 warstw zrobić ich kilka, wykładając na przemian owoce i jogurt, ale przecież wiadomo, że należę do leniuchów ;)  Przepis podejrzany tutaj.



Składniki:



  • 2 małe, dojrzałe banany, pokrojone
  • 2 małe nektarynki (brzoskwinie), pokrojone w kostki (dałam 1 bardzo dużą)
  • 1 łyżka plus 2 łyżeczki słodzika
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 filiżanki jogurtu greckiego (około 450 g)
  • 1/4 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku


Wykonanie:

W blenderze zmiksować banany, nektarynki, 1 łyżkę słodzika i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii. W średniej misce ubić jogurt z mlekiem w proszku a następnie dodać pozostałe 2 łyżki słodzika i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego. Wyłożyć po 1/2 filiżanki mieszanki bananowo-nektarynkowej do 4 filiżanek. Na to wyłożyć po 1/2 filiżanki jogurtowej mieszanki. Podawać natychmiast po przygotowaniu lub przykryć i trzymać w lodówce do 3 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...