Składniki na ciasto (8 naleśników):
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 25 g niesolonego masła, roztopionego
- olej roślinny
Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać do miski. Jajko ubić z mlekiem i wymieszać z mąką. Odstawić ciasto na 30 minut, jeśli mamy czas. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Składniki na karmelizowane nektarynki:
- 2 nektarynki
- ok. 20 g masła
- ok 3-4 łyżek brązowego cukru
Wykonanie:
Nektarynki umyć i pokroić na ósemki lub szesnastki. Na patelni roztopić masło i dodać cukier. Podsmażać chwilę tak, aby cukier się skarmelizował. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Na skarmelizowany cukier wyłożyć nektarynki i podsmażać chwilę. Gotowe nektarynki wykładać na naleśniki. Podawać z sosem malinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.