Składniki:
- Dojrzała twarda dynia, obrana i pokrajana w kostkę (ok. 1 kg)
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- niepełna szklanka 6 procentowego octu (dałam 10 procentowy)
- 1 dag soli
- 5 dag cukru
- kilka goździków
- kawałek laski cynamonowej
- listki estragonu lub rozmarynu.
Wykonanie:
Dynię wrzucić na 5 minut do wrzącej wody, osączyć i oziębić na sicie. Układać do słoi. Przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem listków estragonu lub rozmarynu. Zagotować, wrzącą ostrożnie zalewać dynie w słoikach, do każdego dodać parę listków estragonu lub rozmarynu. Zamknąć zakrętkami i pasteryzować w temperaturze 85 stopni przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.