Składniki:
- 200g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (zmielonych)
- 200g mąki żytniej białej (lub średniej)
- 300g białej pszennej mąki chlebowej wysokobiałkowej (np. Manitoby)
- 6 łyżek żytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji
- 1 łyżka soli
- 200g maślanki (zsiadłego mleka)
Wykonanie:
Ziemniaki wymieszać z maślanką i zakwasem.
Zostawić na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.
Następnie dodać obie mąki i sól i wyrobić gładkie, odrobinę lepkie ciasto (13 minut).
Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie której ciasto złożyć należy dwukrotnie.
Potem zawinąć owalny bochenek i złączeniem do góry, umieścić go w koszu.
Chleb wyrasta nieco ponad godzinę.
Przed wsunięciem bochenka do pieca, wierzch naciąć.
Piec z parą, 15 minut w 250C, później kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszając temperaturę do 200C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.