SKŁADNIKI:
- 90 dag filetów z ryby (dałam dorsza)
- 2 łyżki roztartego czosnku
- 4 łyżki soku z limonki
- 6 dag pasty pomidorowej
- 3 dag mąki
- 100 ml oliwy
- 450 ml mleczka kokosowego.
Sofrito:
- 1 cebula
- 1 kubańska papryczka (dałam chili)
- 1/4 pęczka kolendry
- 2 łodygi selera naciowego
sól i pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: Filety nasmarować solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem z limonki. Przygotować sofrito. Posiekać cebulę, papryczki, seler. Podsmażyć na połowie oleju. Dodać posiekaną kolendrę i pastę pomidorową. Posypać mąką i gotować przez 4 minuty. Wlać mleczko kokosowe i gotować do zgęstnienia przez 15 minut. Sos przecedzić i przetrzeć przez sito. Rybę usmażyć na reszcie oleju. Podawać polaną sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.