Składniki na 4 porcje:
- pęczek świeżej mięty
- 2 jabłka, obrane, posiekane
- 1 łyżka cukru
- 120 ml wódki
- około 175 g kostek lodu
- 1 litr toniku lub wody
Wykonanie:
Odłożyć 4 listki mięty do dekoracji. Resztę zerwać z łodyżek i włożyć do shakera. Dodać kawałki jabłka i cukier a następnie zgnieść wszystko razem na przykład przy pomocy końcówki wałka. Nalać wódkę, dorzucić część lodu. Wstrząsnąć dokładnie, aż dobrze się wymiesza i schłodzi. Wysokie szklanki napełnić do połowy lodem i wlać na to jabłkowo--miętową wódkę. Następnie dopełnić wodą lub tonikiem. Udekorować miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.